Jak skladovat vanilkové lusky

Jak správně skladovat vanilku

Vanilka je vzácné a cenné koření, které si zaslouží správné zacházení. Aby si uchovala svou intenzivní vůni, chuť a kvalitu co nejdéle, je důležité vědět, jak ji správně skladovat.

Správné podmínky skladování

  • Uchovávejte na suchém a tmavém místě
     Vanilkové lusky by měly být skladovány v suchu, chráněny před světlem, při pokojové teplotě. Přímé sluneční záření může způsobit jejich vysychání a ztrátu aromatických látek.
  • Používejte vzduchotěsné obaly
     Ideální jsou skleněné nebo plastové vzduchotěsné nádoby, které zabrání přístupu vzduchu a udrží vlhkost na optimální úrovni.
  • Neuchovávejte lusky v lednici
     Nízká teplota a vlhkost v lednici mohou způsobit tvorbu plísní na luscích a snížení jejich kvality.

Jak uchovat vanilkové lusky měkké a aromatické?

Pokud vanilkové lusky začnou vysychat, můžete je na krátkou dobu uložit do nádoby s trochou vlhké vaty nebo papírového ubrousku namočeného v alkoholu. To jim pomůže opět získat vláčnost a aroma.

Správné skladování vanilky prodlouží její životnost a zajistí, že si i po měsících uchová svou neodolatelnou vůni a chuť. Dodržováním těchto jednoduchých pravidel si budete moci užívat kvalitní vanilku po dlouhou dobu.