RECEPT - Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou

Recept na banánovo-vanilkovou zmrzlinu v nadýchané briošce – dokonalé spojení chutí

Vyzkoušejte neodolatelnou kombinaci jemné vanilkovo-banánové zmrzliny s domácí brioškou. Krémová textura zmrzliny, zvýrazněná Vanilkovým extraktem Premium bez alkoholu 2 FOLD a Mletou vanilkou Premium, se dokonale doplňuje s nadýchaným a voňavým pečivem.

Ingredience:

Zmrzlina:

Brioška (cca 20 kusů):

  • 300 g mouky '00'
  • 200 g mouky Manitoba
  • 15 g čerstvých pivovarských kvasnic
  • 3 velká vejce
  • 180 g měkkého másla
  • 80 ml plnotučného mléka
  • 80 g cukru
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce medu
  • 18 ml rumu
  • 1 lžička Mleté vanilky Premium nebo semínka z 1 vanilkového lusku Gourmet
  • Nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů a 1 citronu
  • 8 g soli

Postup:

Příprava zmrzliny:

Otevřete vanilkový lusk Gourmet podélně a vyškrábněte semínka. Semínka i lusk vložte do smetany. V hrnci zahřejte smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivádějte k varu, jen jemně zahřívejte, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjměte vanilkový lusk.

Žloutkový základ:

Mezitím v míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.

Spojení směsí:

Pomalu přilévejte horkou smetanovou směs do žloutků, neustále míchejte, aby se žloutky nezdrcaly. Směs vraťte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít.

Přidání glukózy a banánového pyré:

Do směsi přidejte glukózu a dobře promíchejte. Poté přidejte banánové pyré a 1/2 lžičky Vanilkového extraktu Premium bez alkoholu 2 FOLD.

Chlazení a mražení:

Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuňte do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijte do zmrzlinového stroje a nechte ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáte stroj, můžete směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáte zmrzlinovou konzistenci.

Příprava briošky:

Aktivace kvasnic:

Ve vlažném mléce rozpusťte čerstvé kvasnice spolu s trochou cukru a nechte 10 minut odpočívat, dokud se kvasnice neaktivují.

Příprava těsta:

V míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl a vanilku (Mletou vanilku Premium nebo semínka vanilkového lusku Gourmet). Přidejte med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a aktivované kvasnice. Pomalu přidávejte měkké máslo a rum, a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžete hníst ručně nebo použít kuchyňský robot.

Kynutí:

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Tvarování briošek:

Po vykynutí těsto rozdělte na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujte z nich malé kuličky. Umístěte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30–40 minut kynout.

Pečení:

Troubu předehřejte na 180 °C. Briošky pečte asi 15–20 minut, dokud nebudou zlatavé.

Servírování:

Rozkrojte briošku na polovinu a vložte do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.

Ozdoba:

Podávejte s čerstvou mátou nebo tymiánem a případně ozdobte plátkem banánu nebo jiným ovocem.

Tipy:

Vanilka v zmrzlině krásně zvýrazní sladkou chuť banánu a briošky. Zmrzlinu můžete podávat i samostatně nebo v kombinaci s jinými ovocnými pyré dle chuti.

Tento luxusní dezert spojuje jemnost domácí zmrzliny s měkkou a voňavou brioškou. Je perfektní pro letní dny i slavnostní příležitosti. Kdo by odolal?