RECEPT - Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou
Banánovo-vanilková zmrzlina s brioškou
Recept na banánovo-vanilkovou zmrzlinu v nadýchané briošce – dokonalé spojení chutí
Vyzkoušejte neodolatelnou kombinaci jemné vanilkovo-banánové zmrzliny s domácí brioškou. Krémová textura zmrzliny, zvýrazněná Vanilkovým extraktem Premium bez alkoholu 2 FOLD a Mletou vanilkou Premium, se dokonale doplňuje s nadýchaným a voňavým pečivem.
Ingredience:
Zmrzlina:
- 400 g smetany (36%)
- 200 g plnotučného mléka
- 120 g cukru
- 100 g žloutků (cca 5–6 žloutků)
- 60 g glukózy
- 1 vanilkový lusk Gourmet
- 1/2 lžičky Vanilkového extraktu Premium bez alkoholu 2 FOLD
- 400 g banánového pyré (z dobře zralých banánů)
Brioška (cca 20 kusů):
- 300 g mouky '00'
- 200 g mouky Manitoba
- 15 g čerstvých pivovarských kvasnic
- 3 velká vejce
- 180 g měkkého másla
- 80 ml plnotučného mléka
- 80 g cukru
- 1 a 1/2 polévkové lžíce medu
- 18 ml rumu
- 1 lžička Mleté vanilky Premium nebo semínka z 1 vanilkového lusku Gourmet
- Nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů a 1 citronu
- 8 g soli
Postup:
Příprava zmrzliny:
Otevřete vanilkový lusk Gourmet podélně a vyškrábněte semínka. Semínka i lusk vložte do smetany. V hrnci zahřejte smetanu, mléko a vanilkový lusk (i semínka) na mírném ohni. Nepřivádějte k varu, jen jemně zahřívejte, aby se vanilka mohla uvolnit do směsi. Jakmile je směs horká, vyjměte vanilkový lusk.
Žloutkový základ:
Mezitím v míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané konzistence.
Spojení směsí:
Pomalu přilévejte horkou smetanovou směs do žloutků, neustále míchejte, aby se žloutky nezdrcaly. Směs vraťte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezačne lehce obalovat lžíci. Směs by neměla vřít.
Přidání glukózy a banánového pyré:
Do směsi přidejte glukózu a dobře promíchejte. Poté přidejte banánové pyré a 1/2 lžičky Vanilkového extraktu Premium bez alkoholu 2 FOLD.
Chlazení a mražení:
Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu, poté ji přesuňte do lednice na minimálně 4 hodiny (ideálně přes noc). Po vychlazení směs přelijte do zmrzlinového stroje a nechte ztuhnout podle návodu na vašem stroji. Pokud nemáte stroj, můžete směs dát do mrazáku a každou hodinu ji promíchat, dokud nezískáte zmrzlinovou konzistenci.
Příprava briošky:
Aktivace kvasnic:
Ve vlažném mléce rozpusťte čerstvé kvasnice spolu s trochou cukru a nechte 10 minut odpočívat, dokud se kvasnice neaktivují.
Příprava těsta:
V míse smíchejte obě mouky, cukr, sůl a vanilku (Mletou vanilku Premium nebo semínka vanilkového lusku Gourmet). Přidejte med, vejce, nastrouhanou citrusovou kůru a aktivované kvasnice. Pomalu přidávejte měkké máslo a rum, a vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto můžete hníst ručně nebo použít kuchyňský robot.
Kynutí:
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování briošek:
Po vykynutí těsto rozdělte na malé kousky (asi 20 kusů) a vytvarujte z nich malé kuličky. Umístěte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30–40 minut kynout.
Pečení:
Troubu předehřejte na 180 °C. Briošky pečte asi 15–20 minut, dokud nebudou zlatavé.
Servírování:
Rozkrojte briošku na polovinu a vložte do ní kopeček vanilkové banánové zmrzliny.
Ozdoba:
Podávejte s čerstvou mátou nebo tymiánem a případně ozdobte plátkem banánu nebo jiným ovocem.
Tipy:
Vanilka v zmrzlině krásně zvýrazní sladkou chuť banánu a briošky. Zmrzlinu můžete podávat i samostatně nebo v kombinaci s jinými ovocnými pyré dle chuti.
Tento luxusní dezert spojuje jemnost domácí zmrzliny s měkkou a voňavou brioškou. Je perfektní pro letní dny i slavnostní příležitosti. Kdo by odolal?